Tippek futáshoz, Edzéstervek

Miért jó a futás? Mik a futás előnyei?

Rengetegen futnak manapság, és nem véletlenül. Te is elgondolkoztál már azon, hogy miért jó a futás? A futás remek sport, melynek számos előnye van, itt a legfontosabbakat olvashatod:

futás-erdő

A futás előnye #1: megkönnyíti az elalvást

Az alvás a legjobb regeneráció és elkerülhetetlen a sportolók életében. Kutatások szerint azok, akik rendszeresen végeznek valamilyen testmozgást, azok gyorsabban alszanak el illetve mélyebben is alszanak.

alvás

A futás előnye #2: erősíti a szívet

A futás közben dolgozó izmoknak folyamatosan friss oxigénre van szükségük. Ezt a szív egyre erősebb, gyorsabb pumpálással tudja biztosítani. Ehhez a gyors pumpáláshoz a szívünk hozzá fog szokni és megerősödik. Ezért van az, hogy a futóknak általában kisebb a nyugalmi pulzusszámuk.

A futás előnye #3: kutyabarát sport

Szinte minden kutya alkalmas arra, hogy fussanak vele, sőt a legtöbben igénylik is. Nincs is kézenfekvőbb módja a lemozgatásnak, mint egy rövid, de gyors, vagy akár egy hosszú, kiadós futás.

kutyás futás

A futás előnye #4: erősíti az immunrendszert

A futás erősíti az immunrendszert, ezért aki rendszeresen fut vagy kocog, az ritkábban betegszik meg. Ha mégis beteg lenne, akkor pedig gyorsabban gyógyul meg.

immunrendszer

A futás előnye #5: energiaforrás a hétköznapokban

Egy reggeli futás elképesztő dolgokra képes, illetve felkelti az embert munka előtt. A futók többsége a hétköznapokon se fáradtak a megnövekedett állóképességüknek köszönhetően.

A futás előnye #6: csökkenti a stresszt

Ha esetleg sokszor vagy ideges, feszült a futás ebben nagyon sokat segíthet. Lenyugtat és kioldja az egész nap felgyülemlett stresszt.

stressz

A futás előnye #7: testsúly csökkentő

A futás megmozgatja az egész testedet, ezért nagyon jó testmozgás azok számára, akik súlyt szeretnének veszteni.  A futás azért is nagyon jó, mert egészségesebb életmódja lesz tőle az embernek, az egész élete megváltozik tőle.

fogyás