Tippek futáshoz, Edzéstervek

Hogyan fuss kutyával?

A kutya a legjobb futópartner, hiszen ő sose hagyna téged cserben, és mindig szívesen megy el futni az emberrel. Hogyan is fuss a kutyával? Nem árt, ha tudsz 1-2 dolgot mielőtt elindulsz a kutyáva futni.

1. Kutyafajta

Nem minden kutyafajta alkalmas a futásra. A legjobb kutyafajták aktív emberek számára: Vizsla, Russel Terrier, Agár, Pit Bull, Golden Retriver, Beagle. Bármilyen másik kutyafajta is jó lehet futásra, csak ne felejts el utána nézni az interneten.

vizsla

2. Kiegészítők

Szerezz be egy futóövet amit magadra fogsz majd feltenni, hogy a 2 kezed szabad legyen futás közben. Ezen kívül kell még egy húzóhám a kutyás futáshoz. A húzóhám kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy a kutyát ne zavarja a hám. Az utolsó, de talán a legfontosabb dolog a rugalmas póráz.

kutya-hám

3. Ivószünet

Az ivószünetek nagyon fontosak nyáron a kutya számára, hiszen nem tudnak izzadni, és ezért gyorsan felhevülnek. Ne felejtsd el megitatni a kutyádat hosszabb futás közben.

4. Ne engedjük, hogy a kutya húzzon minket

Az az ideális, ha a kutya orra körülbelül a térdünkkel van egy vonalban. El kellhet egy kis idő mire ezt a kutya megtanulja, de utána sokkal élvezetesebb lesz a futás.

kutyaval-futas

5. Megfelelő kor

Amíg a kutyánk nem múlt el 8 hónapos nem ajánlott futni vele, mert még nem fejlődtek ki teljesen a csontjaik.

Remélem hasznosak voltak ezek a tippek, és a következő futásra már magaddal viszed a  4-lábú cimborádat is.