Tippek futáshoz, Edzéstervek

A legjobb futóhelyek Budapesten

Ahhoz, hogy elkezdhess futni, kell egy megfelelő hely. Budapesten nehéz jó futóhelyeket találni. Vidéken sokkal könnyebb ez, mert kevés az autó és a forgalom is jóval kisebb, mint Budapesten. Itt felsorolok pár futóhelyet Budapesten, ahol gond nélkül futhatsz bármikor.

  • Margitsziget
  • Normafa
  • Békásmegyeri-gát
  • Hármashatár-hegy Panoráma kör
  • Omszki-tó kör
  • Ligetkör, Városliget
  • Orczy park

Margitsziget – Szigetkör

A leghíresebb futópálya Budapesten. Gumiborítású (rekortán) pálya hossza 5,3 km, pontosan 5285 méter. A szigetkör kiváló kezdőknek, újrakezdőknek és annak, aki szeretne a központban, de mégis szép környezetben futni a Duna mellett.

Margitszigeti-futópálya
Magitsziget-futókör-térkép

Normafa

1121  Budapest, Normafa

A Jánoshegyi úttól egészen a kilátóig húzódik ez a gumiborítású pálya (rekortán), ami 2040 méter hosszú. A Libegőig tartó szakasza 1740 méter hosszú. A pályán 150 cm széles, el lehet férni a szembe futókkal együtt. Mozgásérzékelő világítás teszi biztonságossá sötétben.

Azok számára ideális ez a hely, akik szeretnek a város zajától távol, békés környezetben futni.

Normafa-futópálya

Békásmegyeri-gát

Könnyen megközelíthető autóval, és tömegközlekedéssel is egyaránt. A rész, ahol lehet futni körülbelül 2 km hosszú. Ezen a helyen is nagyon jó levegő van, és még a Dunát is megcsodálhatjuk futás közben.

Békásmegyeri-gát

Hármashatár-hegy Panoráma kör

Ezt a pályát inkább a terepfutó szerelmeseinek ajánlanám, mert tele van emelkedővel, lejtővel. A Budai-hegység egyik legnépszerűbb útvonala, mondhatni, ez a „terepfutók Margitszigete”. A Fenyőgyöngye étteremtől kezdődhet a futás, onnan jobbra kell mennünk az országos kék túraútvonal jelzésen, majd a zöld plusz jelzésen a Tábor-hegy felé kell folytatni, ahol rákanyarodunk a szintútra. Ez a kör nagyjából 8 kilométer hosszú. Hétvégén igen közkedvelt futópálya a sportolók körében is, nem csak a hobbi futóknál.

Panorámakör-térkép

Omszki-tó kör

 Budakalászon (Budapesthez nagyon közel, III. kerület irányában) található 1,67 km hosszúságú rekortán (gumi) pálya. Csendes, nyugodt hely bárki számára tökéletes. Kezdőknek nagyon ajánlom a rövid hossza miatt. De aki többet akar futni, annak érdemes több kört tenni ebben a gyönyörű környezeteben a tó körül.

Omszki-tó-futókör
Omszki-tó-futókör-térkép

Ligetkör, Városliget

Klasszikus betonpálya, viszont néhány helyen lehet a beton mellet a földön futni. Kora este is lehet itt futni, hiszen kivilágított. Szintemelkedés 35 méter, hossza 3,67 kilométer.

Városliget

Orczy Park – erdei futópálya nagy kör

Budapest VIII. kerületében található. Nagyrészt fák alatti erdei terep, földes, salakos pálya. Táv: kb. 800 méter, szintemelkedés: 11 méter.  Megközelíthető: Orczy-park, volt Orczy kert a Klinikák és Nagyvárad tér metrómegálló között (Nagyvárad térhez közelebb), 24-es villamos Nagyvárad tér megállója.

Orczy-kert-futópálya